Keksówka – na co zwracać uwagę?

23 lutego 2017

Keksówka to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych form wykorzystywanych do pieczenia w kuchni. Okazuje się, że wybór w sklepach w tym zakresie wcale nie jest taki mały jak się wydaje. Na co więc zwrócić uwagę podczas wyboru foremki?

Materiał wykonania

Głównym elementem, na który trzeba zwrócić uwagę jest przede wszystkim materiał wykonania. Do dzisiaj najpopularniejsze są formy blaszane. Są bowiem trwałe. Z drugiej strony, te które nie są pokryte dodatkową warstwą nierdzewną to mogą pod wpływem kontaktu z kwaśnymi owocami rdzewieć. Wówczas nadają się tylko do wyrzucenia. W sklepach dostać można również keksówki ceramiczne i silikonowe. Te ostatnie są warte uwagi, gdyż są łatwe do czyszczenia, a przy tym nie przywierają do ciasta.

Rozmiary oraz  kształty

Klasyczne formy mają około 20 cm długości. To rozmiar uniwersalny, który sprawdza się przypieczeniu ciast czy chleba. Jednak osoby, które lubią eksperymenty mogą zdecydować się na formę większą. Formy tego typu mają już z góry określony kształt, ale producenci cały czas oferują inne rozwiązania. Obecnie spotkać można m.in. formy, które posiadają tradycyjne żłobkowanie, takie które przywodzi na myśl przede wszystkim formy do tarty.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *