Kuchnia amatorska i profesjonalna – co mają wspólnego?

25 maja 2017

Kuchnia profesjonalna, w której przygotowuje się posiłki dla gości restauracyjnych różni się od kuchni amatorskiej pod bardzo wieloma względami. Jest ona zwykle o wiele większa i znajduje się w niej bardziej zaawansowany technologicznie sprzęt. Są jednak również takie elementy wyposażenia, które zarówno w kuchni amatorów jak i profesjonalistów są nie do zastąpienia.

Garnki i patelnie

Niewątpliwie, bez garnka nie może funkcjonować żadna kuchnia. Rzecz jasna, garnków powinno być w kuchni kilka lub też nawet więcej. Po pierwsze, często konieczne jest przygotowywanie kilku rzeczy naraz, czego nie da się zrobić, jeśli ma się tylko jeden garnek. Ponadto, do czego innego nadają się stalowe czy też duże garnki, a do czego innego na przykład emaliowane rondle niewielkich rozmiarów.

Jeśli chodzi o patelnie są one oczywiście bardzo potrzebne z tych samych w zasadzie względów co garnki. Poszczególne patelnie mają bowiem różne przeznaczenia.

Narzędzia do krojenia

Oczywiście, kuchnia nie jest w stanie pracować bez odpowiedniego zestawu kuchennych noży. Odwiedziny w polskim sklepie z nożami mogą być dobrym pomysłem, ale jeśli chcemy zapoznać się z jeszcze szerszą ofertą – warto zastanowić się nad portalami aukcyjnymi. Dlaczego kuchenne noże potrzebne są w liczbie mnogiej? W profesjonalnej kuchni chodzi o to, że w jednym momencie pracuje wiele osób, w amatorskiej zaś chodzi przede wszystkim o różne przeznaczenie poszczególnych noży.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *