Garnek rzymski – zakres dań oraz sposoby użytkowania

31 października 2017

Sekret potraw upieczonych w garnku rzymskim polega na tym, że posiadają one oryginalny smak i aromat. Żadne inne naczynie nie potrafi zdziałać takich cudów, jak to naczynie. Oryginalne wykonane jest z naturalnie wypalanej cegły. Posiada pory, które gromadzą wodę. Po podgrzaniu temperatury w piekarniku oddają one parę wodną, która wnika wgłąb potrawy. Dzięki temu jest ona soczysta, miękka, aromatyczna oraz lekkostrawna.

Garnek rzymski – jakie dania można w nim przyrządzić?

garnek rzymski do zapiekania dań

zdjęcie garnka rzymskiego pochodzi ze strony Ale Dobre

W garnku można upiec następujące dania:

  • wszelkiego rodzaju mięsa,
  • ryby,
  • warzywa,
  • lasagne,
  • zapiekanki,
  • risotto,
  • chleb.

Nie wymagają one dodawania tłuszczu. Dzięki temu potrawy są niskokaloryczne, lekkostrawne, a przede wszystkim zdrowe. Garnek jest więc idealny dla osób pragnących żyć w zgodzie z naturą i dbających o zdrowie.

Zasady użytkowania

Naczynie to nie jest standardowe, zatem należy przestrzegać kilka zasad.

  1. Przed pieczeniem należy moczyć garnek w zimnej wodzie przez około 15 do 20 minut. Pory nasiąkną wodą w tym czasie.
  2. Przygotowaną potrawę w naczyniu należy wstawić w chłodnym piekarniku, a dopiero później stopniowo podgrzewać.
  3. Jeżeli potrawa wymaga podlewania podczas pieczenia, to woda musi być gorąca. W przypadku podlania zimną wodą może dojść do szoku termicznego i naczynie pęknie.
  4. Po zakończeniu pieczenia, naczynie należy umyć dużą ilością wody i miękką szmatką. Nie wolno dodawać detergentów. W przypadku uporczywych zabrudzeń należy naczynie namoczyć.
  5. Garnek rzymski nadaje się wyłącznie do pieczenia w piekarniku. W żadnym wypadku nie należy używać go do podgrzewania na wolnym ogniu lub płytach grzewczych.

Smak przyrządzonych w ten sposób potraw jest wyjątkowy!

Brak komentarzy

Możliwość komentowania jest wyłączona.