Od współczesnego sprzętu gastronomicznego wymagamy, aby był szybki, higieniczny i estetyczny. Jeżeli urządzenie posiada wszystkie z tych cech, to powinno znaleźć się każdym lokalu.
Szybkość działania
Głównym celem, jaki ma patelnia gastronomiczna jest przyśpieszenie procesu wydawania dań. Urządzenia w zależności od klasy mogą mieć misę o pojemności od 20 do 120 l.
Można w nich przygotować dania wymagające zarówno smażenia, podsmażania, jak i duszenia. Sprawdzą się doskonale w lokalach o dużym obłożeniu lub podczas obsługi większych wydarzeń.
Ze względu na zróżnicowanie w rozmiarach i dostępności do modeli umiejscawianych na blacie, jak i wolno stojących urządzenia mogą być stosowane małych, średnich i dużych lokalach.
Higieniczność
Patelnie gastronomiczne z powodu konstrukcji niezawierającej trudno dostępnych szczelin oraz wykonania ze stali nierdzewnej charakteryzują się niezwykłą łatwością czyszczenia z powodu konstrukcji niezawierającej trudno dostępnych szczelin oraz wykonania ze stali nierdzewnej charakteryzują się niezwykłą łatwością czyszczenia.
Łatwo dostępne płaskie powierzchnie mogą być z powodzeniem czyszczone wiodącymi środkami chemicznymi bez obawy o ich uszkodzenie. Urządzeniu nie grożą też uszkodzenia mechaniczne.
Oszczędność energii
Dostępne na rynku modele urządzenia mogą być zasilane za pomocą gazu lub elektryczności. Nawet w przypadku zakupu sprzętu elektrycznego można liczyć na sporą oszczędność.
Urządzenia dzięki możliwości przygotowywania dużej ilości posiłków równocześnie oraz efektywnemu rozkładowi temperatury zużywają mniej prądu, gazu, aniżeli miałoby to miejsce w czasie długotrwałego smażenia w innym sprzęcie.
Brak komentarzy
Możliwość komentowania jest wyłączona.