Małe sekrety fontanny do czekolady

18 czerwca 2017

Przy przygotowaniu fontanny do czekolady najczęściej zadawanym pytaniem jest to, jaką czekoladę wybrać. Najbardziej neutralna jest oczywiście czekolada mleczna lub deserowa, natomiast należy raczej wystrzegać się gorzkiej. Nie każdy jest fanem jej smaku, ponadto po rozpuszczeniu jej konsystencja może sprawiać pewne problemy w funkcjonowaniu fontanny.

Czekoladowa matematyka

W praktyce okazuje się jednak, że tak naprawdę smak jest sprawą bardzo istotną, ale drugorzędną- i tak zapewne nie uda się idealnie trafić w gusta wszystkich gości. O wiele ważniejsze jest dobranie takiej ilości czekolady, aby wystarczyło jej przez całe przyjęcie dla wszystkich gości. Podstawową informacją jest tutaj ich liczba oraz wielkość i pojemność takiej fontanny do czekolady. Najlepiej przeliczyć ilość czekolady na liczbę zaproszonych osób. Jedna tabliczka (100g) wystarczy przeciętnie na dwie osoby, a zatem na dziesięć osób potrzeba średnio 1 kg czekolady.

Owocowe dodatki

Najlepszym dodatkiem do płynnej czekolady są owce. Muszą jednak spełniać jeden podstawowy warunek- być na tyle twarde, aby po nabiciu na patyczek lub widelec nie zechciały z niego uciec na obrus lub (nie daj Boże!) białą suknię lub koszulę. Doskonale nadają się więc gruszki, banany, jabłka, brzoskwinie, wydrylowane wiśnie czy winogrona.

Brak komentarzy

Możliwość komentowania jest wyłączona.