Obieraczka do warzyw – julienne

9 sierpnia 2017

W dziale noży i obieraczek kuchennych w każdym większym markecie znajdziemy obecnie również obieraczki typu julienne. Co warto o nich wiedzieć, aby wybrać dobrą obieraczkę tego typu? Do czego obieraczka julienne może nam się przydać w kuchni i do czego warto ją wykorzystać?

Nie tylko obieranie, ale i krojenie!

Już na samym początku jakichkolwiek rozważań na temat obieraczek do warzyw warto wyraźnie wskazać, że wszystkie obieraczki działają na bardzo podobnej zasadzie – mamy nóż, który pełni główną rolę całego przyrządu. W przypadku obieraczki julienne warto mieć na uwadze, że posiada ona dodatkowe, małe nożyki, które skierowane są prostopadle do noża głównego. W ten sposób możemy nie tylko obrać dane warzywo, ale jednocześnie pokroić je na cienkie słupki, z których każdy będzie miał identyczną grubość. Taka precyzja cięcia, jak i szybkość przygotowania równych słupków, są nieosiągalne w przypadku posługiwania się tradycyjnym nożem kuchennym!

Tylko kilkanaście złotych?

Podsumowując, obieraczka julienne może wzbogacić naszą kuchnię już za kilkanaście złotych. Nie jest to duży wydatek, a z pewnością obieraczka tego typu może uprzyjemnić nasze kuchenne prace i sprawić, że nasze dania będą „świeże” i nowoczesne.

Brak komentarzy

Możliwość komentowania jest wyłączona.