Przepisów i sposobów wykonania serników jest bardzo wiele, tu przykładowy: https://www.mniammniam.com/sernik-przepis-tradycyjny. Poniżej został opisany przepis na sernik po francusku. Jest delikatny, pyszny, idealny do kawy czy na rodzinną uroczystość.
Składniki na spód sernika:
– ok. 200 g kakaowych ciasteczek owsianych,
– 2 łyżki roztopionego masła.
Maliny do środka sernika:
– 250 g malin świeżych,
– 4 łyżki cukru,
– 2 łyżeczki soku z cytryny,
– kawałek skórki z cytryny.
Masa serowa:
– 1 kg tłustego twarogu lub gotowej masy serowej z wiaderka,
– 3 spore łyżki mąki ziemniaczanej,
– 3/4 szklanki cukru,
– 5 jajek średniej wielkości lub 4 jajka duże,
– 2 żółtka,
– aromat migdałowy,
– 125 ml śmietanki kremowej 36%,
– 200 g białej czekolady.
Karmelizowana skorupka i dekoracja:
– ok. 4 łyżki białego cukru,
– świeże maliny.
Przygotowanie spodu sernika:
Spód tortownicy o średnicy 24-26 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka drobno posiekać nożem lub zmielić w mikserze, dodać roztopione masło i miksować do czasu aż powstanie jednolita masa. Uzyskaną masę przełożyć do tortownicy, na końcu mocno ją uklepać i wstawić do lodówki.
Maliny do środka sernika:
Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu. Maliny przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać cukrem i skropić sokiem z cytryny a następnie wstawić do piekarnika, nie przykrywać i piec przez 20 minut.
Po tym czasie, wyjąć maliny z piekarnika, wystudzić je i przełożyć na sitko zawieszone na misce w celu odsączenia. Większość malin, które były pieczone wykorzystać należy do masy serowej, a kilka odłożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu przez ok. 15 minut. Powstały syrop należy schłodzić i podawać go do upieczonego sernika.
Masa serowa:
Twaróg przełożyć do miski. Piekarnik włączyć i nagrzać do 210 stopni C, bez termoobiegu. Do sera dodać mąkę, cukier i zmiksować przez 1 minutę. Następnie dodawać po 1 jajku, miksując na niskich obrotach. Kolejne jajka dodawać, dopiero po dokładnym wymieszaniu poprzedniego. Na końcu dodać żółtka, aromat i śmietankę kremówkę.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a następnie cały czas miksując na niewielkich obrotach masę serową, dodawać do niej porcjami roztopioną czekoladę. Gotową gładką masę wyłożyć do wcześniej przygotowanej i wyłożonej tortownicy.
Upieczone maliny należy ułożyć w równych odstępach do masy serowej, zanurzając je na głębokość ok. 2cm.
Tak przygotowany sernik wstawić do piekarnika na środkową półkę i piec 12 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100st. C i piec jeszcze przez około 1 godzinę.
Sernik po francusku, studzić należy stopniowo. Na schłodzony i całkiem wystudzony sernik, umieścić skarmelizowaną skorupkę.
Przepis na sernik po francusku przewiduje aby podawać go wraz z malinami i syropem malinowym.
Brak komentarzy
Możliwość komentowania jest wyłączona.