Letni okres to idealny czas na różnorodne wypieki, którymi możemy poczęstować przyjaciół i znajomych. Możemy również zaskoczyć gości niebanalnym ciastem, którego wykonanie nie zajmie nam dużo czasu. Takim wypiekiem jest ciasto marchewkowe: https://www.mniammniam.com/przepis-na-wilgotne-ciasto-marchewkowe
Ciekawa alternatywa
Chociaż większość Polaków stroni od wykorzystywania warzyw, jak marchew lub roślin strączkowych, jak fasola do wyrobów cukierniczych to sprawdzą się one bardzo dobrze jako podstawa do wyrobu różnorodnych słodkości.
Dużą zaletą marchewkowego wypieku jest jego prostota oraz szybkość wykonania. Potrzebne składniki znajdą się we większości kuchni, a na przygotowanie samego ciasta nie potrzebujemy więcej niż 20 min.
Jakie składniki do wypieku?
• 1 i 1/2 szklanki mąki
• 1 szklanka cukru
• 2/3 szklanki oleju
• 3 jajka
• 4‐5 sporych marchwi
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• odrobina soli
Wymienione składniki to tylko baza, którą możemy urozmaicić według własnego uznania. Do ciasta możemy dosypać smakowite i zdrowe dodatki jak różnorodne orzechy, nasiona czy też rodzynki. Również kwestia przypraw jest zależna od nas. Najczęściej dla uzyskania wspaniałego aromatu dodaje się cynamonu lub przyprawy do ciasta piernikowego.
Przygotowanie składników
Na początek ucieramy na tarce z małymi oczkami przygotowane marchewki oraz nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Następnym krokiem będzie przygotowanie jaj. W tym celu oddzielamy żółtko od białka i pozostawiamy je do późniejszego użytku. Rozpoczynamy ubijanie białka do momentu, aż te podwoją swoją objętość. Następnie do wstępnie ubitych białek dodajemy cukier i kontynuujemy czynność.
Gdy ubite białka osiągną gładką i puszystą konsystencję możemy dodać pozostałe składniki jak proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mąkę. W tym momencie możemy też dodać cynamon lub przyprawę do piernika. Na samym końcu wlewamy olej, dodajemy wcześniej przygotowaną marchew oraz dosypujemy wybrane dodatki na przykład migdały. Przygotowaną masę na ciasto z marchwi przelewamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do wypieku formy i umieszczamy w piekarniku na 45 min.
Brak komentarzy
Możliwość komentowania jest wyłączona.