Żywność ekologiczna i bio jest coraz bardziej popularna. Oczywistym staje się ,że aby dbać o swoje zdrowie należy wybierać naturalne, nie przetworzone produkty. Ale co z ich smakiem? Przyprawy, nie sposób wyobrazić sobie bez nich dobrej kuchni. Nadają smaku i aromatu wszystkim potrawom. Czy przyprawa przyprawie równa? Czym różnią się przyprawy ekologiczne od konwencjonalnych? Dlaczego warto stosować zioła ekologiczne? Po odpowiedzi na te i inne pytania zapraszamy do dalszej części artykułu.
Przyprawy naturalne a konwencjonalne – czym się różnią?
Główną cechą rozróżniającą przyprawy ekologiczne od konwencjonalnych jest to, że są od nich zdecydowanie zdrowsze. Przyprawy produkowane w tradycyjny sposób często zawierają szkodliwe dodatki, mające na celu przedłużenie ich trwałości, poprawę, koloru czy aromatu, co może być szkodliwe dla zdrowia. Dlaczego warto wybrać przyprawy bio i ekologiczne zioła? Oto główne ich walory:
- nie zawierają sztucznych dodatków
- są produkowane pod ścisłą kontrolą jakości
- zachowują wszystkie właściwości lecznicze
- są bardzo aromatyczne
- cechuje je zupełny brak lub tylko nieznaczne przetworzenie
- są zebrane ze starannością
- należycie suszone oraz przechowywane
Czym kierować się przy wyborze dobrych przypraw?
Wydaje się, że przyprawy to ten produkt, który bez względu na pochodzenie i producenta, powinien być zawsze naturalny i dobrej jakości. Niestety tak nie jest. Aby wybrać dobre przyprawy bio , należy zwrócić uwagę na ich skład, by nie zawierały niepotrzebnych dodatków. Kolejną kwestią jest wybór sprawdzonego sprzedawcy zaopatrującego się tylko w towar wysokiej jakości, tak jak sklep FIT OR SWEET, który oferuje wyłączeni ekologiczne przyprawy. Warto wybierać eko zioła i przyprawy aby cieszyć się pełnią smaku i aromatu jednocześnie, dbając o swoje zdrowie.
Brak komentarzy
Możliwość komentowania jest wyłączona.