Zupa to najpopularniejsze danie obiadowe, które zawsze serwowane jest jako pierwsze. Podczas eleganckich obiadów, należy wziąć pod uwagę zasady savoire-vivre’u, aby prawidłowo dobrać naczynie do rodzaju serwowanej zupy. Ta informacja jest bardzo istotna, zasadniczo zupy można podawać w wielu naczyniach – bulionówkach, miseczkach, wazach, talerzach głębokich, filiżankach itp.
Elegancka waza
Wazę stosuje się zazwyczaj podczas bardzo licznego spotkania towarzyskiego. Wygląda bardzo elegancko i przy tym jest niezwykle praktyczna. Wystarczy napełnić ją zupą, postawić na środku stołu i goście sami napełnią swoje talerze. Wbrew pozorom, serwowanie zupy z wazy uchodzi za bardzo eleganckie, wiec nie ma obawy, że ktokolwiek z gości mógłby poczuć się urażony.
Głęboki talerz
Tradycyjne głębokie talerze to najczęściej wykorzystywane naczynie do podawania zup. Korzysta się z nich niemal w każdym domu podczas spożywania obiadów, przez co stały się podstawowym wyposażeniem kuchni. Talerze najczęściej wykonane są z porcelany lub ceramiki. Dostępne są w wielu kształtach, kolorach lub ozdobach, dzięki czemu mogą stać się wyjątkową ozdobą niemal każdego stołu.
Bulionówka miseczka z uszami
Flaczarki bulionówki do zupy to nieco rzadziej wykorzystywane naczynie do podawania potraw. Swoim wyglądem przypominają niewielkie miseczki z dwoma uszkami po bokach. Najczęściej pojawiają się podczas eleganckich lub świątecznych obiadów. Przeznaczone są głównie do podawania tak zwanych zup bez dodatków – bulionu lub barszczu czerwonego. Ze względu na ich specyficzny wygląd i sposób korzystania, powinny zostać ustawione na talerzyku wyłożonym serwetką.
Brak komentarzy
Możliwość komentowania jest wyłączona.