Tworzenie czekoladek to fascynujący proces, który dla wielu osób przekształcił się z ciekawego hobby w dodatkowe źródło dochodu, a nawet własną firmę. Ręcznie robione czekoladki znacznie różnią się od fabrycznych słodyczy pod względem jakości składników, właściwości smakowych i niepowtarzalnego kształtu.
Formy różnią się między sobą pod względem zastosowanych materiałów i mogą być
Doświadczeni cukiernicy wiedzą, jak wybrać i kupić dobrej jakości silikonowe lub plastikowe formy do czekoladek. Dla początkujących dobrym początkiem będzie podstawowe zrozumienie tego fascynującego zajęcia, jakim jest wyrabianie ciasta.
- silikon;
- plastik;
- Metal (najmniej popularny).
Silikonowe formy do czekolady: zalety i wady
Foremki do czekolady wykonane z silikonu są odpowiednie dla osób, które dopiero stawiają pierwsze kroki w domowej produkcji słodyczy – prostych deserów, cukierków bez nadzienia.
Do zalet tych produktów należą:
- Niski koszt foremek silikonowych. Mając do dyspozycji nawet niewielką sumę pieniędzy, można kupić kilka form i wybrać te, z którymi najwygodniej jest pracować;
- Łatwość użycia formy. Produkty można łatwo czyścić, składać i zginać, co pozwala na ich maksymalnie kompaktowe przechowywanie;
- Wytrzymała i elastyczna foremka silikonowa do czekolady. Materiał zachowuje swój kształt, nie łamiąc się ani nie pękając.
Właściwość elastyczności z jednej strony upraszcza pracę, ale z drugiej strony jest wadą form silikonowych. Podczas zastygania czekolady każdy nieostrożny ruch może doprowadzić do deformacji skorupek cukierków. Formy silikonowe do czekolady powinny być wybierane na podstawie jakości i trwałości silikonu jaki oferuje dany producent tak aby produkty w niej przyrządzane były w pełni bezpieczne.
Brak komentarzy
Możliwość komentowania jest wyłączona.