Każda praca, aby była solidnie wykonana, potrzebuje odpowiednich narzędzi. Tak jest również w przypadku obróbki mięs – duże znaczenie mają noże, którymi się posługujemy. Porządnie wykonany ostry nóż to najlepsze narzędzie do pracy z mięsem i im lepiej na ostrzony, tym mniejsze ryzyko skaleczenia, ponieważ nie używamy siły, jedynie prowadzimy ostrze bez większych problemów. Jak wybrać nóż rzeźniczy i czym się kierować?
Jakie są rodzaje noży rzeźniczych?
Do pracy przy obróbce mięsa po uboju jest kilka rodzai noży, które warto mieć w wyposażeniu. Są to:
-nóż dzwonkowy do sierści – okrągły zaostrzony stożek zakończony zagiętym haczykiem służy do skrobania sierści lub szczeciny, a także do ściągania racic
-nóż do wykrawania żeberek – posiada antypoślizgową rękojeść prosta lub w kształcie litery L
-nóż do mięsa – posiada ostrze gładkie lub ząbkowane, świetnie radzi sobie z wykrawaniem chrząstek lub kości, a także z włóknistą strukturą surowego mięsa
-nóż rzeźnicki – posiada podłużną klingę w lekko trójkątnym kształcie, która rozszerza się w stronę od ostrza, świetnie sprawdzi się przy oddzielaniu kości od mięsa, a także przy krojeniu włóknistej struktury surowych mięs
-nóż masarski – to nóż niezbędny przy codziennej obróbce mięs, ryb,
a nawet wędlin, noże masarskie dzielą się na noże do trybowania, noże do skórowania, noże do krojenia mięsa, a także tasaki rzeźnickie,
Wybór jest spory, jednak nie tylko zastosowanie jest ważne, jeśli zastanawiamy się, jak wybrać nóż rzeźniczy.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze noży?
Noże kuchenne wysokiej klasy doskonale leżą w dłoni, są ostre i precyzyjne. Jednak w praktyce znalezienie idealnego zestawu noży jest trudne, ponieważ asortyment w tym zakresie jest bardzo szeroki. Najważniejszymi aspektami, którymi warto kierować się w wyborze noży, jest nie tylko marka. Głównie to, z jakiego materiału są wykonane noże,
a szczególnie rękojeści ma największe znaczenie. W przypadku noży rzeźniczych najlepszym wyborem będą noże stalowe z rękojeścią antypoślizgową. Kolejnym aspektem przy wyborze noży jest ich przeznaczenie, dobrze jest też zastanowić się jaki budżet możemy przeznaczyć na zakup noży, bo jednak bezpieczeństwo i komfort pracy jest ważny, ale musimy liczyć się z kosztami noży rzetelnie wykonanych, które sprawdza się w pracy przy obróbce mięsa.
Brak komentarzy
Możliwość komentowania jest wyłączona.