Jak działa miód lawendowy?

5 stycznia 2022

Miód lawendowy należy do kategorii miodów wolno-krystalizujących o kolorze od jasnożółtego aż po herbaciany. W procesie krystalizacji nabiera jaśniejszej barwy i kremowej konsystencji. Wyróżnia go aromatyczny lawendowy zapach oraz intensywny smak z wyraźnie wyczuwalnymi nutami korzenno-gorzkimi. Miód otrzymywany jest z nektaru kwiatów lawendy wąskolistnej znanej też jako lawenda lekarska.

Co zawiera miód lawendowy?

miód lawendowy

W składzie miodu lawendowego znajdują się przede wszystkim:

  • cukry proste z przewagą glukozy, co gwarantuje jego bardzo słodki smak,
  • flawonoidy,
  • kwasy organiczne,
  • enzymy,
  • minerały,
  • witaminy, zwłaszcza z grupy B.

Jakie są właściwości miodu lawendowego?

Miód lawendowy charakteryzuje się szerokim działaniem leczniczym. Wspiera leczenie infekcji górnych dróg oddechowym, szczególnie grypy czy przeziębień. Wywiera także korzystny wpływ na leczenie chorób nerek, dróg moczowych, a także chorób o podłożu pasożytniczym. Zwiększa siłę skurczu mięśnia sercowego, co powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych i usprawnia przepływ krwi przez naczynia wieńcowe i obwodowe. Znajduje również zastosowanie w niwelowaniu bezsenności i długotrwałych bólów głowy, a także w stanach wyczerpania nerwowego. Stosowany jest w celach uspokajających, relaksujących, ponieważ koi układ nerwowy. Oprócz stosowania wewnętrznego można go także używać zewnętrznie w przypadku ukąszeń czy obrzęków, ponieważ przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie przeciwobrzękowe. Wykazuje również właściwości antyseptyczne, co ma szczególne znaczenie w przypadku leczenia niektórych chorób skóry, zwłaszcza trądziku. 

Brak komentarzy

Możliwość komentowania jest wyłączona.