Sekret potraw upieczonych w garnku rzymskim polega na tym, że posiadają one oryginalny smak i aromat. Żadne inne naczynie nie potrafi zdziałać takich cudów, jak to naczynie. Oryginalne wykonane jest z naturalnie wypalanej cegły. Posiada pory, które gromadzą wodę. Po podgrzaniu temperatury w piekarniku oddają one parę wodną, która wnika wgłąb potrawy. Dzięki temu jest ona soczysta, miękka, aromatyczna oraz lekkostrawna.
Garnek rzymski – jakie dania można w nim przyrządzić?
W garnku można upiec następujące dania:
- wszelkiego rodzaju mięsa,
- ryby,
- warzywa,
- lasagne,
- zapiekanki,
- risotto,
- chleb.
Nie wymagają one dodawania tłuszczu. Dzięki temu potrawy są niskokaloryczne, lekkostrawne, a przede wszystkim zdrowe. Garnek jest więc idealny dla osób pragnących żyć w zgodzie z naturą i dbających o zdrowie.
Zasady użytkowania
Naczynie to nie jest standardowe, zatem należy przestrzegać kilka zasad.
- Przed pieczeniem należy moczyć garnek w zimnej wodzie przez około 15 do 20 minut. Pory nasiąkną wodą w tym czasie.
- Przygotowaną potrawę w naczyniu należy wstawić w chłodnym piekarniku, a dopiero później stopniowo podgrzewać.
- Jeżeli potrawa wymaga podlewania podczas pieczenia, to woda musi być gorąca. W przypadku podlania zimną wodą może dojść do szoku termicznego i naczynie pęknie.
- Po zakończeniu pieczenia, naczynie należy umyć dużą ilością wody i miękką szmatką. Nie wolno dodawać detergentów. W przypadku uporczywych zabrudzeń należy naczynie namoczyć.
- Garnek rzymski nadaje się wyłącznie do pieczenia w piekarniku. W żadnym wypadku nie należy używać go do podgrzewania na wolnym ogniu lub płytach grzewczych.
Smak przyrządzonych w ten sposób potraw jest wyjątkowy!
Brak komentarzy
Możliwość komentowania jest wyłączona.