Problem z marnowaniem jedzenia może zostać zażegnany na wiele sposobów, świetnie sprawdza się pakowarka próżniowa komorowa, która przyda się każdemu restauratorowi. Można zoptymalizować zarządzanie zasobami żywnościowymi w prowadzonym lokalu, co przełoży się na zaoszczędzenie niemałych pieniędzy w skali roku. Niestety jedzenie ma określony termin przydatności do spożycia, dlatego jeśli nie zostanie wykorzystane, zepsuje się. Można temu zaradzić właśnie za pomocą pakowarki próżniowej, dlatego warto myśleć o inwestycji w takie urządzenie.
Co warto wiedzieć o działaniu pakowarki próżniowej?
Pakowarka próżniowa komorowa to świetne rozwiązanie dla gastronomii, bo pozwala na wydłużenie przydatności do spożycia różnego typu żywności. Za pomocą urządzeń możliwe staje się szybkie, szczelne zamknięcie rozmaitych produktów spożywczych. Tak zapakowane mogą być przechowywane przez długi czas, oczywiście w chłodnym miejscu, z dala od światła, najlepiej w zamrażalniku lub przynajmniej w chłodziarce. Zaletą pakowarek próżniowych jest to, że pozwalają zatrzymać procesy zachodzące w żywności, które prowadzą do jej zepsucia.
Nie trzeba martwić się tym, że dojdzie do utleniania składników odżywczych, rozwoju chorobotwórczych bakterii. Pakowarka próżniowa sprawia, że znajdujące się w niej produkty zachowują swoje walory smakowe, nie tracą nawet na wartości odżywczej. Wystarczy włożyć jedzenie do specjalnego opakowania foliowego, po czym umieścić w pakowarce w celu odessania pozostałego w nim powietrza i zgrzanie go. W ten sposób zostanie zablokowany dopływ powietrza, produkty spożywcze będą hermetycznie zamknięte. Nie przedostaną się do nich żadne drobnoustroje, pasożyty, rozmaite insekty.
Pakowarka próżniowa, czy jednak komorowa? Jakie najlepiej wybrać urządzenie?
W gastronomii używa się przede wszystkim komorowych pakowarek próżniowych, jest to idealna opcja do restauracji, zakładu zajmującego się przetwórstwem. Tego typu urządzenia wyróżniają się wysoką wydajnością, wieloma przydatnymi funkcjami. Są w wyposażone w pompę próżniową i specjalną komorę, w której mieszczą się produkty spożywcze przeznaczone do hermetycznego zamknięcia. Na korzyść tego typu sprzętu przemawia możliwość regulowania parametrów, które dotyczą zgrzewu i siły odsysania powietrza z woreczków.
W przypadku niewielkich lokali gastronomicznych w pełni wystarczająca powinna być pakowarka próżniowa listwowa, ma ona także zastosowanie domowe. Na jej korzyść przemawiają kompaktowe wymiary, niskie koszty zakupu. Nie zajmuje wiele miejsca, świetnie spełnia swoje zadanie. Do pakowarki wsuwa się wyłącznie krawędzi opakowań, aby odessać powietrze i hermetycznie zgrzać je w celu zamknięcia. Trzeba liczyć się jednak z długim czasem pakowania, czyli z mniejszą wydajnością. Minusem będzie także dla wielu osób brak możliwości regulowania parametrów urządzenia, co przekłada się na mniejszą kontrolę nad efektem. Do pakowarek listwowych trzeba kupować droższe woreczki foliowe, co wiąże się oczywiście z wyższym kosztem.
Brak komentarzy
Możliwość komentowania jest wyłączona.