Papryka wędzona (z ang. smoked paprika) to znana hiszpańska przyprawa, której proces produkcji polega na suszeniu owoców papryki poprzez ich wędzenie. W tym przypadku wykorzystywane jest drewno dębowe. Przyprawa ma wyrazisty smak i przyjemny zapach dymu wędzarniczego. To jedyna naturalna przyprawa w proszku, która nadaje potrawom aromat wędzonki. W Hiszpanii jest wykorzystywana powszechnie do produkcji chorizo – klasycznej lokalnej kiełbasy. Poza tym dodaje się ją m.in. do marynat i sosów.
Papryka wędzona w Polsce
Niestety wciąż w Polsce papryka wędzona uważana jest za produkt niszowy. Dostępna jest tylko w wybranych sklepach, zwykle w delikatesach. Szkoda, bo wykazuje wyjątkowe właściwości, dopełniając smak wielu potraw, przede wszystkim tych inspirowanych kuchnią węgierską i hiszpańską. Papryka posiada wiele cennych witamin i minerałów m.in. beta-karoten czy witaminy z grupy B. Działa przeciwzapalnie i pobudza apetyt. Polecana jest osobom cierpiącym z powodu różnego rodzaju zapaleń.
Papryka wędzona i jej zastosowanie
Papryka wędzona w przemyśle spożywczym wykorzystywana jest jako naturalne źródło aromatu dymu wędzarniczego. Wykorzystywana jest więc w przemyśle mięsnym, rybnym czy przy produkcji zup i mieszanek przyprawowych. Poza tym wykorzystuje się ją oczywiście w kuchni podczas gotowania. W Hiszpanii stanowi nieodłączny składnik kiełbasy chorizo. W Polsce również można dodawać ją do wielu dań. Świetnie komponuje się z bigosem, fasolką po bretońsku, gulaszem, a także wszelkiego rodzaju potrawami mięsnymi i warzywnymi. Można ją dodać równie dobrze do jajecznicy, jak i do pizzy.
Brak komentarzy
Możliwość komentowania jest wyłączona.