Patelnie żeliwne – nigdy się nie starzeją

9 lipca 2017

Patelnie żeliwne znane są od lat, a obecnie cenione są nie tylko przez szefów kuchni, ale także przez rzesze gospodyń domowych. Stanowią symbol ponadczasowego stylu gotowania. Są bardziej wymagające niż patelnie teflonowe, mają jednak także szereg dodatkowych zalet.

Proces powstawania

Patelnie żeliwne odlewane są ręcznie w jednorazowych formach, a później poddawane procesowi polerowania, emaliowania oraz suszenia. Produkty powstałe w ten sposób są odporne mechanicznie i starannie opracowane. Patelnie żeliwne są co prawda zdecydowanie droższe niż inne współcześnie dostępne w sklepach odpowiedniki, jednak w przeciwieństwie choćby do patelni teflonowych, mogą służyć przez długie lata.

Z pokolenia na pokolenie

Mówi się, że patelnia żeliwna jest ponadczasowa. I nie chodzi tu tylko o jej niesłabnącą sławę. Rzeczywiście może być przekazywana z pokolenia na pokolenie, nie tracąc przy tym na jakości, a wręcz na niej zyskując. Patelnie żeliwne są odporne na zarysowania, mają gładką powierzchnię i nadają się do każdego rodzaju kuchenki.

Inny smak potraw

Patelnia żeliwna to także gwarancja niepowtarzalnego smaku jedzenia. Długi czas nagrzewania i stygnięcia żeliwa sprawia, że każde danie smakuje inaczej i nie jest pozbawione walorów zdrowotnych.  Ponieważ patelnie żeliwne nie zawierają jakichkolwiek dodatków chemicznych, podczas smażenia do pożywienia nie przedostają się żadne szkodliwe składniki.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *