Mąka z amarantusa produkowana jest ze zmielonych ziaren szarłatu, czyli amarantusa, które poddawane są wcześniej działaniu odpowiedniej temperatury, a także wody. Nie zawiera glutenu, jest zatem odpowiednia dla osób chorujących na celiakię. Ponadto zawiera ważne dla człowieka aminokwasy, dlatego stanowi alternatywę dla źródeł białka zwierzęcego i jest to produkt rekomendowany dla wegetarian. Można ją wykorzystać do domowych wypieków, głównie naleśników czy tortilli, ale zawsze w połączeniu z innymi rodzajami mąki.
Mąki amarantusowe – czym się charakteryzują?
Mąka amarantusowa cechuje się lekko żółtawą lub szaro-beżową barwą. Ponadto jest cięższa niż mąka pszeniczna, ale wyróżnia się niższym poziomem wilgotności oraz lepkości. W swoim składzie ma więcej białka, błonnika oraz tłuszczu, przez co trudniej uzyskać z niej gładkie ciasto.
Mąki amarantusowe – zalety
Mąka z amarantusa cechuje się licznymi atutami. Do najważniejszych należą:
- łatwo przyswajalne białko, odpowiednie dla wegetarian, w tym takie jak: metionina, lizyna i tryptofan,
- wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,
- brak glutenu, przez co jest odpowiednia dla osób chorujących na nietolerancję glutenu,
- zawartość błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie i obniża wchłanianie cholesterolu.
Jednocześnie produkt należy do grupy wysokokalorycznych, ale lekkostrawnych. Co istotne, charakteryzuje się również niskim indeksem glikemicznym (IG 37). W związku z tym sprawdza się w diecie diabetyków, ograniczając ryzyko nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu posiłku. Jest również cennym źródłem żelaza oraz kwasu foliowego.
Brak komentarzy
Możliwość komentowania jest wyłączona.